
Låt oss gå rakt på sak och presentera 3 vanliga misstag som många entreprenörer gör när de startar företag. Läs, begrunda och lär så att du själv kan undvika dessa!
1. De har dålig koll på ekonomin
Ett vanligt misstag många egenföretagare gör är att de inte har riktigt koll på ekonomin och antingen spenderar för lite eller för mycket pengar. Det här är ofta svårt att veta när man just startat sitt företag och inte riktigt har hunnit bilda sig en uppfattning om ekonomin ännu. Det kan också vara ett problem som uppstår när företaget är igång men man stannar upp och inte fortsätter växa för att man inte investerar några pengar. Om du å andra sidan spenderar för mycket kan du ha väldigt höga kostnader som inte ger valuta för pengarna.
Hur höga kan du tillåta dina kostnader att vara? Ska du investera nu eller vänta? Och på vad ska du lägga pengarna? Det är en balansgång som du kommer lära dig att hantera allt eftersom. Samtidigt som du ska vara försiktig med att spendera måste du investera! Det är även en prioriteringsfråga exakt vad pengarna ska gå till.
För att ha koll på din ekonomi och således veta hur mycket du kan spendera, kan ett första steg vara att skaffa ett bokföringsprogram som Zervant. Zervant erbjuder både bokföring (som är gratis) och fakturering online. Om du fakturerar via Zervant så sker bokföringen automatiskt - du får en bra översikt över hela företagets ekonomi och kan i snygga grafer och diagram följa inkomster och utgifter. Du kan även exportera rapporter åt din bokförare eller Skatteverket.
2. De tycker marknadsföring är onödigt
Eller har inte insett vikten av det. Lika viktigt som ett bra faktureringsprogram, lika viktig är marknadsföringen av din verksamhet. Tänker du att om det du erbjuder är tillräckligt bra kommer kunderna att hitta till dig ändå? Och att marknadsföring därför är onödigt? Då tänker du fel. Alla företag måste marknadsföra sig själva idag! För dig som nyss startat upp ditt företag och inte har stora summor att investera i dyr reklam finns det många smarta knep du kan använda dig av. Du har väl koll på sökmotoroptimering? På vilka sociala medier finns du eller borde finnas? Har du tryckt upp ett visitkort som du kan dela ut så fort rätt tillfälle dyker upp? Finns det något nätverk du kan engagera dig i där du kan utbyta affärskontakter eller få tips och inspiration inom just din bransch? Det nätverket kan vara både online och offline. Försök hitta bra sätt som passar just ditt företag. Sen handlar det givetvis om att göra det du gör så bra som möjligt, word-of-mouth är en väldigt kraftfull marknadsföringskanal.
Alltså, jobba med vad du har och gör det du kan, och glöm för guds skull inte bort marknadsföringen. Den är livsviktigt för ditt företags överlevnad!
3. De tar inte hjälp av någon
Till en början och kanske under flera år kommer du göra det mesta i ditt företag själv - men detta innebär inte att du inte bör ta hjälp av någon. Här gäller det att vara smart. Du kanske känner precis som enligt misstag nummer 1 att du har dålig koll på ekonomin? Första steget behöver inte vara att anlita en revisor, du kan istället försöka hitta en lösning som inte kostar lika mycket. Zervants fakturerings- och bokföringsprogram är ett verktyg som hjälper dig, även om du gör jobbet själv så är det utformat för att förenkla och göra ditt arbete mer effektivt! Det är väldigt viktigt när man driver sitt egna företag att man dels hittar smarta lösningar att jobba med och dels tar hjälp av dem som kan göra något mycket bättre än en själv.
Se till att utnyttja de gratiskanaler du kan komma åt inte bara olika gratisprogram men också andra saker. Boka in en lunch med en person som har kunskap om något som du vill lära dig mer om eller se om du kan hitta en person som vill vara en mentor åt dig. Även här precis som under misstag 2 rekommenderar vi att engagera dig i olika nätverk där du kan få tips och kunskap om sådant som kommer göra dig till en bättre företagare!
Vi vill även säga att vissa saker kan vara värda att betala för. Behöver du en välfungerande hemsida eller en webbutik för att nå ut med din produkt? Överväg att låta någon annan göra jobbet åt dig och betala för det, hellre än att du ska sitta upp om nätterna och försöka lära dig att koda. Man får inte vara dumsnål.
Så sammanfattningsvis kom ihåg följande:
- Ha kontroll över och håll koll på din ekonomi, med fördel med hjälp av ett bra verktyg online!
- Marknadsför dig: gör vad du kan med vad du har!
- Ta hjälp, vare sig det är av en gammal kollega, barndomsvän, syster eller ett program!
Artikeln är skriven av Zervant för Företagande.se.